Aldersgruppe:
Bålaktiviteten tilbydes alle aldersklasser, da turen kan varieres efter elevernes alder og niveau.
Periode:
Hele året, ingredienserne tilpasses efter årstiden.
Niveau 1
Er for de yngste, og for dem der ikke har lavet mad over bål før. I mindre grupper skal alle være med til at tænde et bål, vi tager det skridt for skridt, afprøver forskellige typer træ og tændværk. Når der er gang i bålene, laves et par simple retter, det kan f.eks. være pandebrød eller gryderet.
Niveau 2
Her forudsætter vi at I har lidt erfaring med bål og tilberedning af mad over åben ild. Vi udvider menuen, måske har vi en fasan eller et stykke ged med, der skal parteres. Det er også her vi begynder at se på hvilke råvarer naturen har at tilbyde af urter, bær og frugter.
Niveau 3
På dette niveau regner vi med, at I både har erfaring med at tænde bål og lave mad. Det kan f.eks. være et hjemmekundskabshold, der vælger dette forløb. Vi kaster os ud i en lidt mere avanceret menu stadig med naturens råvarer i fokus.
Medbring:
Det er en god ide, at eleverne selv medbringer en madpakke til dagen, da vi som udgangspunkt kun laver smagsprøver.
Vi har mange af de langtidsholdbare råvarer, der skal bruges, men ofte vil læreren blive bedt om at medbringe de friske råvarer såsom grøntsager og mejeriprodukter.
Til forberedelse og efterbearbejdning:
Læreren planlægger turen sammen med naturvejlederen, så turen giver eleverne ny og relevant viden, der passer til eleverne. Vi anbefaler, at eleverne er med til at købe ind, så de får del i hele processen.
Det kræver ikke meget plads at lave et bål. Måske kan i fortsætte hjemme på skolen eller i børnehaven. Her er et link til flere gode opskrifter:
Formål:
Hjemmekundskab.
Vi vurderer, at det særligt er færdigheds- og vidensmål indenfor madens æstetik og måltidskultur der tilgodeses ved dette forløb.